Zoeken naar literatuur via Facebook en Twitter

In plaats van de website van een UB te bezoeken om literatuur te vinden, kun je dat nu ook doen via de sociale netwerken Facebook en Twitter. Initiatiefnemers zijn de UB van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de UB van de Universiteit van Utrecht (UU). Beide instellingen beschouwen de nieuwe toepassingen als experimenten.

Zoeken via Facebook bij de UB van de UvA
Mariette en Joris spraken over de nieuwe UvA Facebook App tijdens de onlangs gehouden zevende Happe.ning. Via dit netwerk is het mogelijk om vanuit je eigen persoonlijke pagina rechtstreeks te zoeken in de catalogus van de UB. Na een zoekactie kun je achterhalen of het desbetreffende werk ook beschikbaar is om te lenen. Bovendien kun je de uitkomst delen met anderen (share), verzenden als bericht (send) of aanbevelen (like).

Het installeren van de app doe je als volgt:

  • Log in op Facebook
  • Ga naar: https://apps.facebook.com/uvacatalogue/
  • Kies: Bookmark on Facebook
  • Ga naar je persoonlijke site
  • Kijk op je Startpagina bij Apps en als het goed is staat de Amsterdam University Library -app erbij

Zoeken via Twitter bij de UB Universiteit van Utrecht
Behalve Facebook is het nu ook mogelijk om via Twitter literatuur op te sporen. Het gaat om een automatische zoekactie die je verricht in de zoekmachine van de UB: Omega.

Hoe werkt het?
Je stuurt een tweet aan @UniUtrechtLib en vermeld daarin je zoekwoorden en de hashtag: #zoek of #search.

Je ontvangt binnen 10 minuten een tweet terug met daarin de link naar de mobiele versie van de Omega Zoekmachine waarin het resultaat van de zoekactie wordt vermeld.

Het initiatief voor het experiment komt van Bianca Kramer. De inspiratiebron voor het idee is de onlangs gelanceerde twitterbot van de Guardian. In haar weblog schrijft ze hier meer over. De nadelen die ze opsomt over het zoeken via Twitter: reactie kan soms 10 minuten op zich laten wachten en de zoekactie is openbaar, weegt voor mij niet op tegen de voordelen. Het is juist prettig om snel te zoeken naar goede literatuur in de collectie van de Universiteit en ik ben onder de indruk van het resultaat die ik terugkreeg over mijn scriptie onderwerp.

Gerelateerde sites

Print Friendly
Share
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Zoeken naar literatuur via Facebook en Twitter

  1. Pingback: Bibliotheken en het Digitale Leven in November 2011 | Dee'tjes

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>