Slim zoeken naar informatie met 21 korte films

Van de HVA-serie: “Slim zoeken” zijn onlangs 14 nieuwe korte instructiefilmpjes online geplaatst. Zoals bij de zeven die we al hadden, geven ook nu studenten een korte uitleg over hoe je online informatie kunt vinden en verwerken. De filmpjes passen met de online cursus/naslagwerk STIP in het blended learning traject van de cursussen informatievaardigheden bij de HVA. Behalve de bibliotheek, gebruiken ook HVA-docenten de filmpjes in hun lessen. De uitleg is daarnaast ook toegankelijk voor anderen die ze willen inzetten voor mediawijsheid/informatievaardigheden onderwijs, al verwijst de uitleg bij sommige filmpjes wel naar de website van de HVA Bibliotheek.


De totstandkoming
Het idee achter de filmpjes is dat in de praktijk studenten vaak aan andere studenten vragen en uitleg krijgen waar men informatie kan vinden voor een paper. Daarom spelen de studenten in de korte instructies de hoofdrol. Onder de coördinatie van collega Harrie van der Meer zijn de onderwerpen en teksten van de instructiefilmpjes bedacht en geschreven door de informatiespecialisten van de HVA. Vervolgens zijn er audities gehouden om uiteindelijk de beste studenten te selecteren. Met behulp van de afdeling HVA Webcolleges zijn -tot slot- de instructies gefilmd en gemonteerd.

Je vindt de 21 instructies op de website van de HVA Bibliotheek, het HVA vimeo-kanaal en binnenkort zullen ze ook op YouTube en HVA-webcolleges te raadplegen zijn.

De korte instructies zijn ingedeeld in 7 onderwerpen:

1. Het zoekproces

2. Definieer Probleem

3. Bedenk Zoektermen

4. Kies informatie

5. Zoek specifieke internetbronnen

6. Maak je selectie

7. Verwerk je resultatenPrint Friendly
Share
This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Slim zoeken naar informatie met 21 korte films

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>